KAMO LUGU
2016. aastal luges Maarja tõestisündinud lool põhinevat raamatut “Raudlind. Kolm Tiibeti naist”. Raamat jättis erakordselt sügava mulje ja tekitas huvi pidevalt mainitud tsampa söömise vastu. Lähemalt uurides sai ta teada, et tsampa on mitmete Himaalaja rahvaste põhitoit, mis aitab karmides oludes vajaliku energia ja toitained kätte saada.
Maarja on kasvanud üles vanemate peetavas toitlustuskohas ringi uudistades ning viimased kümme aastat töötanud toiduainetööstuses. Säärane toiduga seotud taust andis lisaks juurde julguse ja oskused toiduga katsetamiseks.
Maarja hakkas siis tegema esimesi katsetusi selle väetoidu valmistamiseks. Esialgu tuli leppida kaubandusest saadavate odrakruupidega – neid pannil röstida, kohviveskis jahvatada ja segada või ning vähese teega. Saadud segust voolis ta maitsvad pallikesed (Tiibeti keeles Pak). Sellised suupisted olid väga lihtsasti valmistatavad ja maitsesid pähkliselt. Seejärel tekkis idee lisada segule rohkem teed, et süüa seda hommikuti pudruna. Maitse meeldis kogu perele. Kuid Maarja tahtis pudrule kasulikkust veelgi juurde anda. Kaubanduses puudus aga kestadega täistera oder, pöörduda tuli otse odrakasvatajate poole. 2018. aastal õnnestuski esimesed 20kg täistera otra mahetunnustatud talust osta. Kliide sisaldus hoidis kõhu veelgi pikemalt täis. Pealegi jäid nüüd koore all olevad B-grupi vitamiinid alles. “Aga siiski, igal hommikul võiga puder?” mõtles Maarja. “Prooviks seda õige keefiriga süüa?”. Ja nii sündis uutmoodi kama. Maarja mees, kiire elutempoga smuutifänn Kristjan, hakkas aga röstitud odrajahu smuutidesse lisama. Neil tekkis mõte, et miks sellist supertoitu vaid enda teada hoida. Nii loodi uus toode, mis sai Kristjani ideest omale nimeks KaMo. Kui sõpradelt-tuttavatelt hakkas KaMo kohta palju positiivset tagasisidet tulema, otsustati asutada oma väike tootmine. KaMo arendati edasi vastavalt tarbijate eelistustele. Nii sündisid toodetele sobivad pakendid ja erinevad maitsed. Missiooniks sai meie esivanemate armastatud oder kaasaegses vormis eestlaste toidulauale tagasi tuua.
Maarja armastab köögis askeldada, kuid samas hindab ta kokkamisest ülejäävat aega. Peagi saigi selgeks, et KaMo võimaldab valmistada palju erinevaid roogi lihtsa vaevaga. Nii sobitaski Maarja KaMo kõikvõimalikesse toitudesse: pannkoogid, šnitslid, kotletid, küpsised, koogid, karaskid jne.
Tänaseks on KaMo tooted rännanud mitmetel laatadel ja kahel rahvusvahelisel messil Hiinas. Hiinlastele aga maitseb KaMo hoopiski sojapiimaga segatult sooja supina.
KaMo toodetele on kujunenud omad fännid. Ühed ütlevad, et röstitud odrajahust tulenev küpsise lõhn paneb suu vett jooksma. Teised aga ei vaheta enam KaMo kaubanduses pakutava kama vastu. Ja on neidki, kes oma maitse-eelistustega aitavad kaasa uute toodete sündimisele.