odrakliid

Odrakliid

Kliideks nimetatakse terade jahvatamisel eralduvaid kesti koos nende külge jäänud idu- ja toitekoeosakestega. Täisterajahu valmistamisel jäetakse jahusse kliid alles, kuna neil on suur toiteväärtus. Kliid on väga kiudaine rohked, aidates kiirendada soolestiku tööd.

Täisteraviljas, milles on säilinud kestad (kliid) ja idud, tõstab veresuhkrutaset palju aeglasemalt ning ühtlasem energiavoog püsib kauem. See on ka põhjus, miks soovitatakse hommikuti süüa tervislikku täisterajahu putru. Kestades (kliides) leidub ka rohkelt B-grupi vitamiine ja mineraalsooli, mis on olulised inimese ainevahetusele ja rakkude kasvule. Idanevate seemnete ellujäämise suurendamiseks suudab viljakest säilitada aktiivseid valke ja teisi inimesele kasulikke aineid.