rosinad

Rosinad

Teadaolevalt hakkasid viinamarju esimestena kuivatama egiptlased ja pärslased. Viinamarjade kuivatamine muudab need magusateks rosinateks. Rosinaid on tuntud ka toitva ja energiat andva suutäiena. Muistsetel aegadel kasutati neid spordivõistlustel dopingu aseainena. Rosinate energiarikkuse saladus peitub viinamarjasuhkru ehk glükoosi rohkes sisalduses. Valke on rosinates vähe ja rasvad puuduvad pea üldse.

Südamearstid soovitavad rosinaid süüa suure kaaliumisisalduse tõttu. Neis sisalduv magneesium aga suurendab organismi vastupanuvõimet nakkustele, aitab vältida ateroskleroosi, alandab vererõhku ja rahustab närvisüsteemi. Rosinates peitub mitmeid vesilahustuvaid vitamiine, enim C-vitamiini. Seega on rosinad suurepärane tervise allikas ja ühtlasi sobilik mõnusaks maiustamiseks.