Oder on esimene teravili, mida inimkond kasvatama hakkas. Meie esivanematele oli oder põhitoiduaine. Sellest valmistati sageli odrakaraskit, odrakäkke, kama, õlut ja tanguputru.
Oder sisaldab kuni 16% valke, 3-4% küllastumata rasvhappeid, 9,6% kiudaineid, fermente, B-rühma vitamiine, D-, E- ja A-vitamiini, rauda, tsinki,räni, magneesiumi ja kaaliumi.
Otra peetakse tugevdava, pehmendava ja taaselustava toimega toiduaineks. Seedumata kiudaine sisalduse pärast on oder kasulik neile, kes soovivad parandada soolte peristaltikat. Odratummi ja -körti kasutatakse mao- ja sooletraktipõletike ning kõhulahtisuse korral. Tänu rasvlahustuvatele vitamiinidele sobib oder ekseemi, psoriaasi ja mädase nahapõletiku all kannatavate inimeste menüüsse. Odrast tehtud tee leevendab köha.
KaMo toodetes on kasutatud vaid mahedat täistera otra.